SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
57 år av tillbakablickar av klubbens eldsjäl Eje Grönquist
2021-04-29 08:38
KFUM Trollhättan Damlag 1989 bilden tagen av Roger Lärk

KFUM Trollhättan IA startades i nov 1940, mitt under andra världskriget, av ingenjören Karl Axel Beskow med inställningen att pojkar och flickor hade lika stort värde.
Föreningen erbjöd fysisk aktivitet och Karl såg ett behov av att samla unga människor för att aktivera dem på ett sunt sätt på deras fritid.

Föreningen hade en klubbstuga på Metholmen i Öresjö och till en början fanns flera olika sportaktiviteter på programmet men från 1960-talet blev dock handbollen den ledande verksamheten.

1960 – talet
Jag började att träna handboll i Tingvallahallen i början på 60-talet tillsammans med kompisar som Hasse Adebahr, Tommy Mårtensson med flera. De första 3-4 åren tränade vi mest och spelade ”interna matcher/serier”.  Därefter blev det seriespel i VHF. Jag hade den legendariske ledaren Astor Larsson, som tränare.
I slutet på 1960-talet blev det spel i juniorlaget, med spelare som den orädde målvakten Tommy ”Plutten” Andersson, Frank Askengren och Christer Andersson som också var juniorlandslagsspelare. Själv deltog jag ”bara” på 2 uttagningsläger till juniorlandslaget i handboll. Kanske berodde det på att under junioråldern spelade jag samtidigt som handboll i KFUM Trollhättan, även fotboll i TIF och ishockey i IFK Trollhättan.

 

1970 – talet
Under 70-talet fortsatte jag med förutom handboll, även ishockey och fotboll. I ishockey deltog jag i Västgötalaget där vi spelade i den direktsända TV-Pucken. Jag spelade också i Västgötalaget i fotboll, där även Tommy ”Plutten” Andersson var med. Vi gick till final och vann mot Stockholm i den direktsända TV-cupen. Detta ledde till ett intresse för mig hos Djurgårdens IF i Allsvenskan, där flytten skulle ske ihop med Tommy ”Plutten” Andersson  också,  men tråkigt nog drabbades jag av en hjärtmuskel-inflammation och tvingades vila i 7-8 månader så det rann ut i sanden. Efter det blev det enbart satsning på handbollen.

Under mitt sista år som juniorspelare fick jag spela för Sverige i KFUM-EM för juniorer i Ålborg. Detta evenemang TV-sändes och Sverige vann. Jag tog då också steget upp i KFUM:s A-lag och träffade då de ”3 musketörerna” i bröderna Sven-Åke/Thomas/Kenneth Strandlind. Spännande brödratrio, som fantastiskt nog fortfarande är aktiva i KFUM:s marknadskommitté m.m. En av en av mina höjdpunkter i livet var att få träffa Gunnar Dahlin, landslagsspelare i handboll. Han var en fantastisk person, både på planen och utanför, och det var med stor glädje jag fick spela i samma lag som honom.

Vid 18 års ålder tog jag även över som tränare för damlaget, parallellt med eget spel i junior- och A-laget. Jag anställdes också som föreningens förste föreningsinstruktör på heltid.  

I mitten av 1970-talet spelades Baltic Cup i Trollhättan där Sveriges herrlag mötte Sovjet och jag fick förtroendet att vara värd. Blev lite av kompis med stjärnspelaren, Vladmir Maksimov, sedermera förbundskapten för Sovjets Landslag i handboll.

En resa med många kul episoder (1977), var deltagandet i KFUM EM för herrar i St Gallen i Schweiz. Vi skulle åka flyg från Säve Flygplats Göteborg och vid ankomst dit upptäckte MV Rune Engström att han glömt sitt pass. Rune fick någon att köra ned passet från Trollhättan till Säve på ca 40 min, vilket var en bedrift som borde platsa i ett Formel 1 lopp. Efter tagit plats på flygplanet fick man inte igen dörren, men med hjälp av en handslägga så löste sig problemet. Många blev riktigt bleka i ansiktet av denna lösning. 

Vid tågtransporten till St Gallen från Zurich, så var det löst klass 3 biljetter (= hårda träbänkar..), men när konduktören såg texten på biljetterna (”Nationalmanschaft Schweden”..), blev det omedelbar förflyttning till mjuka fåtöljer i tåget, till klass 1.
Nöjda anlände vi till St Gallen och såg fram mot ett bra hotell, men verkligenheten blev en annan. Vi inkvarterades på höskullen i en lada, med en ”lånbänkad säng” efter ena väggen, ca 25 m lång, och på halmmadrasser. Men trots alla incidenter, så gick vi till final i EM. En kul resa med många skratt och hyss…!

1980- och 1990-talet
Dessa decennier präglades för min del av rollen som tränare i dam- och herrlaget i olika intervaller, varvat med eget spel emellanåt. Legendariska duktiga ordföranden som Tommy Barkman och Bengt Laveberg gav stabilitet och framtidstro i föreningen.
Under dessa år blev det många utlandsresor med träningsläger och olika cuper för KFUM Trollhättan. Det var också starten på mitt arbete för KFUMs Idrottsförbund på Europanivå och arrangemang av EM för KFUM-lag i handboll i Sverige och ute i Europa.
Ungdomsverksamheten i föreningen växte sakta men säkert. Efter ett träningsläger i Bulgarien för våra seniorlag, med Bulgariska landslaget  (herr) och Östtyska mästarna Empor Rostock (herr), bjöd vi in Bulgariska laget att ha sitt B-VM uppladdningsläger i Trollhättan under en vecka. En kul grej blev att de åt sina måltider på 10 olika restauranter, och överallt åt de rent på all lunch- och middagsmat, som fanns. Riktiga matvrak var de…!

När det gällde seniorlagen spelade damlaget i spannet division 1 till division 3 och herrlaget pendlade mellan division 2 och division 3. Några utmärkande spelare under denna tidsperiod var målvakterna Gun Udd och Eva Johansson samt utespelarna Lisbeth Brodd (9m), försvarsklippan Yvonne Barkman och Karen Gudnadottir (9m). En legendarisk tränartrio var jag, Lars-Ove Larsson samt Owe Halvors, under några år då vårt damlag spelade i div 1. Vi fick dessutom Allsvenskt tränaranbud från ett Göteborgslag. Jag fick många chanser att utvecklas, via utbildningar och många spännande uppdrag och vill skicka ett stort tack till föreningen för detta. Jag fick också förmånen att bli riksinstruktör kring dam-juniorlandslaget.
Åren 1996 och 1999 arrangerade KFUM World Cup för herrar ihop med Svenska Handbollsförbundet (SHF) i Arena Älvhögsborg Det blev en stor framgång för KFUM.
Jag fick uppdraget att vara värd för Svenska Herrlandslaget.

 

2000-och 2010-talet

Föreningen fortsatte sakta att växa inte minst inom ungdomsverksamheten. Från början på 2010-talet började en bättre organisation, ex. marknadskommitté bildades, där jag blev ordförande, och bättre ekonomisk uppföljning, vilket gav bättre ekonomiskt utfall. De senaste 7-8 åren har föreningen haft en ekonomi i balans och visat plusresultat varje år. Föreningen startade också samarbete med stora konsert- och sportarrangörer i Trollhättan med Arena Älvhögsborg som spelplats. KFUM blev även senare en partner till Alliansloppet.  Jag ansvarade för dessa uppdrag med god hjälp av övriga föreningsmedlemmar. Deltagandet i evenemangen blev en framgång och med ett okey ekonomiskt utfall.

I samarbete med SHF och framförallt Landslaget AB har föreningen de senaste 4 åren haft Svenska Damlandslaget på uppladdningsläger i Trollhättan och även spelat 3 TV-sända träningsmatcher. Dessutom har VM-kval i U20 för damer har arrangerats i Trollhättan. Föreningen har varit officiell arrangör av dessa arrangemang och min roll har varit lokal projektledare, för alla dessa landskamper.  Damlandslaget har tydligt uttalat att de känner sig välkomna till Trollhättan, och uppskattar mycket den service de får av oss som förening och arrangör. Alla dessa matcher har skett i samverkan med Arena Älvhögsborg och Trollhättans Stad, på ett utmärkt bra sätt.

På internationell nivå har jag verkat inom KFUM Europa sedan början på 2000-talet med ansvar för ”Sportseminar”, en utbildning för unga idrottsledare inom KFUM.
Jag har också varit arrangörsansvarig för KFUM EM i handboll de senaste 20 åren.
Ibland spelade vi i Sverige, i Trollhättan och Malmö.


Tillsammans med Emil Grönquist har jag, på uppdrag av svenska SIDA, genomfört ungdomsledarutbildningar (utbildade ca 125 st) i Ukraina på 2010-talet. Flera av föreningens ungdomslag har dessutom varit i Ukraina och mött Sparta Kiev i träningsmatcher.
Många år har det blivit med internationella uppdrag, åt KFUM Trollhättan och KFUM Sverige.

Mina hittills 57 år inom KFUM Trollhättan har naturligtvis präglat mitt liv väldigt mycket och gett mig många möjligheter i livet, på nationell och framförallt internationell nivå, via KFUMs världsomspännande kontaktnät. Att delta aktivt i en förening kan vara ett äventyr o kul..!

Jag vill därför djupt tacka KFUM Trollhättan IA handboll och KFUMs Idrottsförbund, för allt jag fått vara med om så här långt. Jag hyllar också föreningen som nu fyllt 80 år och önskar all lycka och välgång i det fortsatta arbetet med att sprida handbollsglädje. Ett omfattande Visionsarbete, för de närmsta 5 åren pågår och vi ser framemot resultatet… spännande.

 

Text
Eje Grönquist medlemnr 7 i KFUM Trollhättan Handboll


Nyhetsarkiv
Jul på Kalaskoket 20232023-11-14 08:25
Dags för Bohus Cup 20232023-05-11 14:02
KFUM Trollhättan 80 År2020-11-03 10:07
Stort tack för igår !2017-11-28 16:01
 

Välkommen!


Vi är Trollhättans enda handbollsförening och har bedrivit handbollsverksamhet sedan 1940 och föreningen fyllde 80 år 2020. Säsongen 2022-2023 har vi ett damlag div 2 och herrlag i div 3. Ungdomsverksamhet finns från födda 2015-16 i handbollsskola till Flickor och Pojkar 15-16 år.
Länkar

Partners
Välkommen till vår hemmaplan