KFUM Trollhättan A-Flickor
KFUM Trollhättan A-flickor består av 29 spelare födda 00-02. Truppen spelar med ett lag i VHF AF serien samt ett i HFV AF serie.

Våra träningstider finner ni i vår kalender!

Lagkontakt:
Johan Bergqvist 0702610820
Rapport från USM Steg 1 Lysekil
2017-10-16 14:58

I helgen var våra duktiga A-flickor och spelade USM F16, steg 1 i Lysekil. Motståndare var Lysekils HK, H43 Lund HF 1 samt IFK Kristianstad 2. Förutsättningarna inför har varit kantade av skadebekymmer och sjukdomar. Väl på plats blev det en fantastisk helg för tjejerna.


Första matchen spelades på lördagen. Det var hemmalaget Lysekils HK som stod för motståndet. Detta är en motståndare som KFUM med åren mött flertalet gånger, SM är dock alltid SM. Matchen började trevande och Lysekil kändes starka. KFUM kopplade trots detta ett grepp om matchen och i paus ledde tjejerna med 15-8. I andra halvlek började Lysekil knappa in och vid ett tillfälle skiljde det bara tre mål mellan lagen. Efter en taktisk time out kunde tillslut KFUM dra ifrån och vinna ganska komfortabelt med 27-19. Moa Wallin lyckade efter en sen ankomst till hallen på grund av missad färja samla krafterna och prestera på en nivå som gav pris för matchens bästa spelare i Trollhättan. Moas skytte och förmåga att samarbeta med linjen banade väg för segern i första matchen.


På söndagen var det dags för två matcher mot skånelag. Skåne har alltid haft en kultur i att kunna fostra bra handbollsspelare och denna årgång var inget undantag. Dagens första match var mot H43, ett lag som är med bland favoriterna till att vinna hela USM F16. Med dessa förutsättningar gjorde Trollhättantjejerna en riktigt, riktigt bra match och visade att de står sig väldigt bra mot tufft motstånd. I paus var siffrorna endast 12-9 efter ett riktigt bra försvarsspel och ett grymt målvaktsspel. Clara Tornbrant byttes in i målet under första halvlek, ett byte som resulterade i pris som matchens lirare för målvakten som levererade räddning efter räddning. I andra halvlek började orken tyvärr tryta för Trollhättans tjejer och H43 visade sig vara något för starka, slutresultatet blev 27-19.


Dags för sista matchen. Tjejerna var tokladdade då förutsättningarna var självklara, matchen var direkt avgörande för avancemang till steg 2 eller steg 3. För motståndet stod skånelag nummer två, IFK Kristianstad. Matchen präglades av trötthet. Båda lagen hade haft en lång helg som resulterade i flertalet felbeslut. I paus var dock siffrorna 9-5 till KFUM och det var tydligt att båda lagen fick arbeta för att göra mål. Trollhättan kom igång i andra halvlek och orkade tömma de sista krafterna i några kontringar som resulterade i 21-14 till Trollhättan i slutresultat. Elin Karlsson, som hade en bra helg, Elin gjorde hela 9 mål i sista matchen, utsågs till bästa spelaren i KFUM. Hon lyckades med några läckra avslut under helgen, innehållande bland annat en knorr och en lobb.

Sammanfattningsvis blev det till slut H43 tillsammans med KFUM Trollhättan som knep direktplatserna till steg 3 medan Lysekil och IFK Kristianstad 2 får ett andra försök att ta sig dit genom spel i steg 2.


Tjejerna genomförde varje match som ett lag med framförallt ett starkt- & kraftfullt försvarsspel och alla skall ha en stor eloge för sina prestationer under helgen. Vi ledare är mycket nöjda och stolta över er alla!


Ledarna

Trupp till EM
2017-08-24 01:23
Följande spelare är uttagna till EM som går av stapeln 7-10 september där vi deltar som "Sverige 2"

MV Alice van den Berg
MV Ebba Hällsås
MV Clara Tornbrant

Elin Karlsson
Matilda Velander
Astrid Lindell
Moa Wallin
Laila Dervisevic
Matilda Berglund
Amanda Öman
Selma Custovic
Moa Kölfeldt
Amanda Keränen
Ida Toresson
Lisa Lindblom
Evelina Karlsson
Klara Öman

Alla spelare får ett mål mat på fredagen samt mat på lördagens bankett.
Intyg skall lämnas in till skolan för att få ledigt på fredagen.
Krönika - Kärnten Trophy
2017-08-23 09:42

Klagenfurt, regionhuvudstad i Kärnten, Österrike.

Det hela började för nästan ett år sedan när två inbitna individer i föreningen tyckte att en cup nere i Europa vore på sin plats för våra A-ungdomar. Grönquist Jr och Herr Karlsson satte sig ner och spånade kring ekonomi och alternativ. Innan allt blev klart så skulle vi på cup i Spanien, Kroatien, Slovenien och Tyskland samt träningsläger i Spanien, Kroatien och Tyskland. Efter alla vändor föll ändå valet på cupen Kärnten Trophy i Klagenfurt, Österrike. Klagenfurt, staden med ett namn som killarna och tjejerna knappt kunde uttala de första veckorna.


Efter den grova planeringen ökade engagemanget, både från spelare, ledare och föräldrar. Försäljningar och arbeten av olika slag genomfördes för att samla in pengar till denna stora händelse. Våra killar gick från småpojkar till att bli fullskaliga målare och försäljningsproffs. De sålde bla. Kakor och frågan är om de köpte och åt alla själva? Tjejerna sålde i huvudsak Newbody och även föräldrar och blivande ledare, tillika undertecknad, blev involverade – Behöver jag klargöra vem som i slutändan toppade försäljningsstatistiken bland tjejerna? Det anordnades också ett stort ungdomsdisco för en stor del av våra ungdomslag. Detta kommer inom en snar framtid till och med bli en tradition – ”Stamp on the ground!”


Säsongen 2016/2017 avslutades i maj, redan här var det stora målet för våra ungdomar resan vid slutet av sommaren. Sommarlovet verkade betraktas som något som bara skulle avverkas för att få åka till Österrike och spela handboll. Vissa av våra ungdomar drogs under fjolårssäsongen med skador, alla valde att åka med på resan även om vissa inte kunde delta under match. Det är så inspirerande att se detta engagemang som tjejerna och killarna visar upp.


Aktuell säsong, 2017/2018, startades upp med försäsongsträning i början av juni. Tjejerna och killarna har bland semestrar och andra engagemang såsom försäljningsaktiviteter tränat på bra under sommaren, och efter stor problematik om platser, vem som skulle sitta med vem i bussen, var dagen D äntligen här.


Dag 1. Vi hade alltså bokat buss för resan tur och retur. Det visade sig att busschaufförsyrket inte är så glamoröst. Till att börja med hade vi fyra olika chaufförer under resan – Lasse Kongo #1, #2, #3 och #4. #1 körde oss snabbt och smidigt till hög musik ner till Helsingborg för att sedan lämna över till våra vänner Kongo #2 och #3. Dessa två, vars bådas namn faktiskt var Lasse skulle sedermera ta oss genom Danmark och Tyskland vidare in i Österrike till vår slutdestination.


Vi hann inte mer än köra ombord på färjan i Helsingborg innan första hjärtklappningen kom hos oss ledare. Spelarna skulle vara tillbaka i tid till att bussen skulle köra av färjan, med en marginal på mindre än 30 sekunder hoppar tre glada individer ombord på bussen med ett flak energidryck - Sockerförbud på cup? Efter denna sista-sekunden-upplevelse var det ordentlig inräkning av vår lärare i sällskapet vid varje enskilt stopp. Alla har vi våra kvalifikationer. Den nämnda energidrycken hade under resan ytterligare inverkan på hela bussen. Detta eftersom discot längst bak i bussen inte avslutades förrän närmare klockan sex morgonen efter.


Dag 2. Väl framme i Klagenfurt checkade vi in på vårt vandrarhem. Första punkt på att-göra-listan var att utfordra ungdomarna. Vi tog oss in till centrala delarna av staden för att få i oss ett mål mat. Klagenfurt hade en fin arkitektur med många gamla historiska byggnader såsom kyrkor etc. Överlag var naturen, klimatet och staden väl värt ett besök, oavsett handbollscup eller ej. Högt upp på listan över rekommenderade besöksmål.


De hade också ett stort köpcenter mitt i staden, detta skulle under veckan vara mål för shoppingrunda som vissa av tjejerna hade högt prioriterat. Men redan denna dag köptes det in en vollyboll som under veckan blev välanvänd, både vid boendet där killarna snabbt lagt märke till att det fanns en volleybollplan, och i andra sammanhang. Tur för vår längsta individ att han hade en boll att leka med utanför handbollsplanen. 


Efter maten bestämde vissa ledare att benen skulle springas ur efter den långa resan i buss. Detta initiativ kom framförallt från tjejernas ledare. Killarna hade ett kort moment av hån i detta skede innan de insåg att även deras ledare var med på noterna. Tji fick dem och det var bara att snöra på sig skorna. En lagom tur på kanske 4km i 30 graders värme fick avsluta första kvällen på plats i Österrike.


Dag 3 var det dags för resans huvudmål – Handboll! Tjejerna hade en match och killarna två. Resultatet var blandat men vad gör väl det när det väntade bad vid vad som skulle kunna benämnas som en av de vackraste platser undertecknat besökt. Klarblått vatten i en djup bergssjö som höll 25 graders vattentemperatur, omgiven av alpernas resliga toppar pekande mot skyn. Ansiktsuttrycken hos killarna och tjejerna var obetalbara. Ska nog erkänna att även jag hade svårt att sluta le. Den nya volleybollen var med ut i vattnet och trots mjuk landning behöver killarna träna lite mera på att fånga pass och leverera boll i luften.


Efter mycket lek i vattnet, någon konstig idé om att köra plankan i fem minuter på bryggan och en och annan glass begav vi oss sedan tillbaka till hotellet för middag. När vi kom tillbaka till vandrarhemmet satt där vår egen joker i leken, nyrakad(!?) och väl till mods trots Elfsborgsförlust dagen innan. Flyget hade transporterat denna eldsjäl ner till Österrike. Kvällen avslutades med invigning av turneringen där vår kära målvakt hos killarna visade stort mod och fina engelskkunskaper då han läste upp en text inför en fullsatt hall – Bra jobbat!


Dag 4 var första dagen då tjejerna fick möta det som senare skulle visa sig vara segraren i turneringen, i två klasser, WU16 och WU18. Detta lag, HSG Bärnbach/Köflach, var från Österrike. Det var riktigt duktiga handbollsspelare. De skulle också bli våra största antagonister under denna turnering. Både KFUM och HSG Bärnbach/Köflach hade valt att delta i två åldersgrupper, så innan turneringen var slut skulle lagen ha mötts fyra gånger. Denna dag fick jag också mitt första gula kort som ledare, rätt bra ändå med tanke på att jag varit ledare sedan jag var 12 år. Dessa domare skulle också bli något av en följetång under turneringen. Killarna jobbade på och spelade riktigt fin handboll under denna dagen.


Under dag 5 fick en av våra tjejer bra kontakt med en av ovan nämnda domare som frågade kring svenska ord, jag behöver inte gå in närmare på viket ord det var men generad blev hon. Det visade sig att hon också fått något av en beundrare då han med viss möda senare under veckan fått fram en svensk text på mobilen som förklarade att han tyckte hon var fin. Dessa domare valde också att byta till sig ett antal matcher där vi spelade under senare delen av veckan för att få döma oss.


Killarna hade denna dagen en intressant match i MU18. De mötte vad som skulle kunna betraktas som ett landslag från Kuwait. Hur det gick, ja, det var inte riktigt nära att vinna men de genomför matchen med bravur. Detta lag skulle också gå och vinna hela turneringen. Svårt att sätta emot något för sextonåriga killar när målvakten har mer skägg än en själv och slår huvudet i ribban. Då var han ändå inte längst på plan. Funderar också på om de opererat in någon form av fjäder i benen på dessa spelare då deras spänst var något utöver det vanliga.


Dag 6 började både tjejerna och killarna få lite problem med sjukdomar och skador. Tjejerna hade halverat antal helt friska spelare från avresan tills nu. Tillfälligheter inom idrotten och det är sådant som sker. Det var bara att bita ihop och genomföra dagen på ett bra sätt. Tur att Dr Quinn var med, vår alldeles egna massör och medicinkvinna. Även jag var tacksam över detta senare delen av veckan då hennes förråd av febernedsättande tabletter kom väl till pass. Killarna hade lite feberinslag i truppen. Det hjärta som våra ungdomar visar i detta läge går inte att klaga på. Vi spelar vidare och gör det vi kan. Grönquist Jr skall också ha en eloge som ensam på bänken genomför denna turnering på ett bra sätt.


Det kändes som om denna dag skulle vara lugn, turneringen fortsatte med slutspel för tjejerna och killarna hade en match på schemat som var utanför turneringen. Denna match för killarna genomfördes mot ett riktigt bra lag som de ändå lyckades mer eller mindre köra över. Alla stod för en grym insats och det var riktigt roligt att se. Tjejerna förlorade sin tyvärr sin semifinal.


Efter matcherna beslöt vi oss för ytterligare ett besök vid badet, vi kunde inte riktigt åka hem utan ett besök till. 3 timmar senare var det ett antal grisskära människor som satte sig i bussen för att åka tillbaka till boendet. Kvällen hade fokus kärlek, eller i alla fall försök till romans. Försöken kom från kompisar och jag tror inte att inblandade individer var lika intresserade. Rosor införskaffades i alla fall och rosenblad spreds ut. Vart det slutade, ja, det blev nog inte som individen som stod för utgiften tänkt sig i alla fall.


Dag 7 Finaldagen. Killarna hade två svåra finaler att se fram emot. Tjejerna hade en match om tredjepris och en final. Tjejernas första match, spelades utomhus och här bärgades veckans första medalj, brons. Killarna tog sedan vid och spelade en jämn historia mot vad som skulle visa sig bli ett övermäktigt motstånd. Trots stort hjärta blev det till slut en hedrande andraplats. Dessa två matcher var i klasserna U16. Nu väntade final i U18 för båda lagen, hur det gick här vet vi redan. Veckan avslutades på ett grymt sätt av spelarna. Direkt efter sista matchen avslutades turneringen med en gemensam prisutdelning med alla brons, silver och guldmedaljörer i turneringen. KFUM blev alltså vid denna ceremoni välrepresenterat och vi kunde åka hem till Sverige igen med 4 medaljer, tre silver och ett brons.


Vid hemfärd blev det inte riktigt som vi tänkt oss då det tog oss drygt 5 timmar att ta oss ut Österrike på grund av långa köer. En upplevelse i sig. Stämningen i bussen var fortfarande på topp då tjejerna och killarna nu började gå in på överskottsenergi. Musiken fortsatte och sömn var inget som önskades innan matstopp. Till slut lättade trafiken och vi fick i oss lite kvällsmat och natten rullade på.


Dag 8 var det åter dags för färjor, denna gången var tröttheten överhängande och det kändes nästan som att spelarna aldrig riktigt lämnade bussen mentalt och alla var på plats i god tid vid båda passagerna. Även på vägen hem byttes det chaufför, Kongo #4 klev ombord i Helsingör. Han lyckades med att få oss att bryta ihop innan vi klev av bussen;

-          Hör alla där bak?

-          Ja…

-          Hör alla där bak!?

-          JA!!

-          Det var ett konstigt ställa att höra på? 😊

 

Handboll och gemenskap, med mycket inslag av musik, sång, glädje och engagemang samt ”Plump” –  KFUM on tour!


//Johan Bergqvist

Bra jobbat på vårfesten!
2017-04-29 19:32

En solig och kul dag när AF hjälpte centrumgruppen med aktiviteter i samband med Trollhättans vårfest!
Fysmys med Rebecca
2017-03-15 22:14
Härlig inställning idag.

Fys med gossebarnen och Rebecca 💪
 

Vi stödjer KFUM Trollhättan
Välkommen till vår hemmaplan

Vädret Trollhättan